onsdag den 6. juli 2011

Forskningsprojekt: Dameroning og kvinderettigheder

Professor ved DPU Ning de Connick-Smith er gået i gang med at forske i dameroning og klædedragter gennem tiden.


"Jeg er nemlig i gang med et mindre hobbyprojekt, hvor jeg bl.a. ser på, hvordan kvindelige roeres klædedragter har udviklet sig fra 1885, hvor de første kvinder kom på havet, og frem til 1920'erne, hvor de smed de lange kjoler og begyndte at ro i shorts."

"Til at starte med roede de kvindelige roere i lange kjoler, og det var selvfølgelig et problem rent udfoldelsesmæssigt, men det var også et problem med de mange klæder, fordi kvinder dengang ikke måtte svede. Derfor vedtog man en regel om, at kvinderne kun måtte tage 20 tag i minuttet, mens der ikke var grænser for mænd.I slutningen af 1800-tallet udviklede man reformdragten - dvs. kjoler uden korset. Og et af de steder, man testede dem, var i roning. Derefter tog det fart, og der blev indført nederdele og sømandsbluser, og i 20'erne fik de unge piger sågar lov til at ro i shorts og uden strømper. Det var helt vildt for den tid.Set i et historisk perspektiv skal vi altså ikke mange år tilbage, før kvinderne var meget begrænsede i, hvad de måtte og kunne. Og det er den fortælling, jeg går ind i med det her projekt."


Læst i Asterisk nr. 58 juni 2011

1 kommentar:

Pia sagde ...

Tænk, at vi ikke skal længere tilbage i tiden - lidt skræmmende... Nu farter man jo rundt stort set uden en trævl på kroppen i det offentlige rum.